Kroppsøving
1. Siste utkast til kjerneelementer i kroppsøving
Kjerneelementene er det viktigste elevene skal lære i faget og er et forarbeid til læreplanene som skal utarbeides neste skoleår. Kjerneelementene skal danne grunnlaget for utviklingen av selve læreplanene.
Vi trenger dine innspill på valgene og prioriteringene som er gjort i kjerneelementene. Vil utkastet legge til rette for at innholdet i fagene blir mer relevant? Vil det legge bedre til rette for dybdelæring i fremtidens skole?
Siste utkast til kjerneelementer i kroppsøving er:
- bevegelse og kroppslig læring
- deltakelse og samspill i bevegelsesaktiviteter
- uteaktiviteter og naturferdsel
Kjerneelementene gjelder for kroppsøving både i grunnskolen og videregående opplæring.
Begrunnelsene for valgene og prioriteringene som er gjort, finner du i vedlegg nederst.
I tillegg har vi spørsmål om hvordan du mener samisk innhold, verdigrunnlaget fra overordnet del og grunnleggende ferdigheter er ivaretatt.
Vi ønsker også å vite om du mener kompetansemålene bør utvikles på flere trinn enn i dag når arbeidet med læreplaner starter.
2. Beskrivelse av kjerneelementer og progresjon
I kroppsøving er det foreslått tre kjerneelementer som beskrives her. Avslutningsvis vil du få spørsmål om du mener kjerneelementene dekker det viktigste innholdet i faget og om de er tilstrekkelig fremtidsrettet.
2.1. Bevegelse og kroppslig læring
Kjerneelementet bevegelse og kroppslig læring innebærer at elevene blir kjent med å være i bevegelse alene og sammen med andre, ut fra egne interesser, intensjoner og forutsetninger. Å delta, skape og uttrykke seg i bevegelse, utforske egne muligheter og forbedre egne ferdigheter, har verdi i seg selv. Elevene utforsker egen identitet og selvbilde, reflekterer og tenker kritisk om sammenhengene mellom bevegelse, kropp, trening og helse. Kroppsøving gir rom for kroppslig læring gjennom lek og øving i friluftsliv, dans, idrettsaktiviteter og andre bevegelsesaktiviteter.
Sentrale begreper, metoder, tenkemåter, kunnskapsområder og uttrykksformer i kjerneelementet |
|
Progresjon:
Elevene skal lære gjennom refleksjon over bevegelseserfaringer, fra det enkle grunnleggende til det mer komplekse. Elevenes skapende og utforskende kompetanse skal videreutvikles gjennom lek og prosesser. Elevene skal erfare, vurdere og mestre bevegelsesaktiviteter. Elevene skal kunne vurdere og gjøre valg for handlinger som ivaretar sikkerheten for seg selv og andre. Elevene skal gradvis kjenne til, og kunne reflektere over ulike forståelser og framstillinger av kropp, helse, trening og bevegelse i samfunnet.
2.2. Deltakelse og samspill i bevegelsesaktiviteter
Kjerneelementet deltakelse og samspill i bevegelsesaktiviteter innebærer at elevene skal løse utfordringer og oppgaver i et læringsfelleskap, og kunne reflektere over samspill, samhandling og likeverd. I mange bevegelsesaktiviteter er deltakelse, medvirkning og samarbeid nødvendig for å fremme læring hos seg selv og andre. Dette innebærer å anerkjenne ulikhet og å inkludere alle uavhengig av forutsetninger.
Sentrale begreper, metoder, tenkemåter, kunnskapsområder og uttrykksformer i kjerneelementet |
|
Progresjon:
Elevene skal utvikle kompetanse om deltakelse og samspill gjennom aktiviteter som krever deltakelse og samarbeid, og delta i skapende kollektive prosesser. Elevene skal kunne sette grenser for seg selv og respektere andres grenser og utvikle forståelse for og anerkjenne forskjellighet og ulike interesser. Medbestemmelse og medansvar bygges kontinuerlig gjennom deltakelse og samarbeid i ulike bevegelsesaktiviteter.
2.3. Uteaktiviteter og naturferdsel
Kjerneelementet uteaktiviteter og naturferdsel innebærer at elevene skal bli kjent med nærområdet og utforske naturen gjennom varierte uteaktiviteter under vekslende årstider. Naturopplevelser og trygg og bærekraftig ferdsel er sentralt. Kroppsøving har et særlig ansvar for at elevene skal oppleve ulike kulturer innen friluftsliv, inkludert samisk friluftsliv.
Sentrale begreper, metoder, tenkemåter, kunnskapsområder og uttrykksformer i kjerneelementet |
|
Progresjon:
Progresjonen følger en gjennomgående tanke om å gå fra det kjente til det mer ukjente gjennom opplæringsløpet. Å kunne kle seg hensiktsmessig, kjenne egne grenser og samarbeide med andre under ulike årstider og værforhold er grunnleggende i dette kjerneelementet. I første del av opplæringen inngår å følge regler for ferdsel og å bli kjent i nærområdet. Etterhvert skal elevene kunne ta seg fram i ukjente områder og ha erfaring med å overnatte ute. De skal være i stand til selv å planlegge, gjennomføre og vurdere uteaktiviteter og friluftslivsturer. Progresjon i trygg ferdsel i og ved vann er at elevene skal være svømmedyktige i første del av opplæringen og utvikle svømmeferdigheter og utøve livberging senere i opplæringsløpet.
3. Samisk innhold
Alle elever skal få opplæring om samisk språk, kultur og samfunnsliv.
4. Integrering av verdigrunnlaget i Overordnet del
Det er utviklet ny overordnet del av læreplanverket som utdyper verdigrunnlaget i formålsparagrafen og de overordnede målsettingene for opplæringen, og som skal bidra til bedre sammenheng i læreplanverket. I fagfornyelsen skal overordnet del integreres tydeligere i fag.
Verdigrunnlaget foreslås integrert i kroppsøving på følgende måte:
- Elevene får kjennskap til bevegelsesaktiviteter som sosiale og kulturelle uttrykk og gjennom det utvikler de identitet og forståelse for forskjellighet i et mangfoldig felleskap.
- Ved å delta i bevegelsesaktiviteter sammen med andre utvikler elevene sine empatiske og samarbeidende evner og demokratiske verdier.
- Ved bevegelsesaktiviteter utendørs får elevene oppleve naturen, utvikle naturglede og respekt for naturen.
- Ved å delta i bevegelsesaktiviteter får elevene erfare og utvikle kunnskap om egen kropp, helse og verdi.
- Ved lek og skapende aktivitet skal elevene få se muligheter og omsette idéer til handling, få utfolde skaperglede, engasjement og utforskertrang og få estetiske erfaringer.
- Ved å delta i bevegelseserfaringer og reflekterende fellesskap utvikler elevene etisk bevissthet.
5. Grunnleggende ferdigheter
I fagfornyelsen skal lesing, skriving, regning, muntlige ferdigheter og digitale ferdigheter videreføres som grunnleggende ferdigheter. Ferdighetene skal innarbeides i læreplaner der det vurderes som faglig relevant. Samtidig skal det bli tydeligere hvilke fag som har ansvar for ulike sider ved ferdighetene, spesielt når det gjelder digitale ferdigheter og regning.
De grunnleggende ferdighetene foreslås innarbeidet i kroppsøving på følgende måte:
Utvikling av de grunnleggende ferdighetene i kroppsøving foregår gjennom bevegelseserfaringer og kroppslig læring. I kroppsøving innebærer dette å delta i estetiske og sosiale kulturaktiviteter, og de grunnleggende ferdighetene skal bygge opp under elevenes identitetsutvikling, refleksjon og dybdelæring i faget.
Muntlige ferdigheter i kroppsøving innebærer å lytte, kommunisere i bevegelsesaktiviteter, og å forklare og uttrykke egne erfaringer og refleksjoner. Bevegelseserfaring og kroppslig læring innebærer språklig utforskning. Gjennom deltakelse og samspill i aktiviteter vil kommunikasjon, språk og begreper kunne utvikles og bidra til dybdelæring.
Digitale ferdigheter i kroppsøving dreier seg om å kunne bruke digitale ressurser og kunnskapskilder. Digitale ferdigheter vil være grunnlaget for å utforske, være skapende og kunne løse praktiske utfordringer og problemer i faget. Digital dømmekraft er sentralt for elevenes utforskning av egen identitet og selvbilde, og for å reflektere og tenke kritisk om sammenhengene mellom bevegelse, kropp, trening og helse.
Skriftlige ferdigheter i kroppsøving dreier seg om tegninger, bilder, skisser, notater, sammensatte tekster og mer fagspesifikke tekster, og bygger opp under utforskende arbeidsformer i faget. Å planlegge, uttrykke, vurdere og reflektere over egen utvikling i faget legger grunnlag for utforskning av egne muligheter og forbedring av egne ferdigheter.
Å kunne lese i kroppsøving innebærer å hente inn og reflektere over informasjon fra enkle instruksjoner og mer sammensatte og fagspesifikke tekster, symboler og bilder. Elevene vil ha behov for å finne, tolke og kritisk vurdere ulike former for informasjon og søke kunnskap som er nødvendig for å utvikle kompetanse i faget.
Å kunne regne i kroppsøving handler om å erfare, eksempelvis vekt, fart, kraft, tid, mengde, avstand, aktiviteter, spill og lek. Å kunne regne i faget innebærer å bruke matematiske uttrykk for å planlegge, gjennomføre og reflektere over ulike forhold i fagets mangfold av bevegelsesaktiviteter.
6. Kompetansemål
Spørsmålene har så langt handlet om kjerneelementene som er utarbeidet. Dette forarbeidet skal videreutvikles til kompetanse i læreplanene. Læreplanene skal legge til rette for mer dybdelæring, og for en bedre progresjon i elevenes læringsløp. Ett av tiltakene vi skal vurdere er derfor om det i skal utvikles kompetansemål på flere trinn enn i dag, og eventuelt i hvilke fag.