Digitale ferdigheter
Digitale ferdigheter i matematikkfaget handler om å innhente relevant informasjon, behandle data, benytte digitale ressurser for å løse, forstå og vurdere matematiske problem og sammenhenger og presentere matematisk innhold og kommunisere. Gjennom dynamisk programvare kan elevene utvikle forståelse for sammenhengen mellom de ulike delene av faget. Gjennom bruk av regneark kan elevene behandle større mengder informasjon og utlede og presentere sammenhenger. Gjennom programmering kan elevene være mer kreative i sin tilnærming til problemstillinger og kan gi elevene mulighet til å utforske sammenhenger som ikke tidligere har vært mulig.
Utviklingen går fra å bruke programvare og applikasjoner til å forstå matematiske begreper og sammenhenger til stadig mer avansert bruk av programmering som hjelpemiddel i både utforsking, løsing og presentasjon av komplekse matematiske problemer.
Muntlige ferdigheter
Muntlige ferdigheter i matematikkfaget handler om å kommunisere med, i og om matematikk. Elevenes begreper utvikles fra et uformelt språk og til presis fagterminologi. Elever med andre mormål enn norsk må få støtte til å bygge bro mellom matematiske begreper på sitt morsmål og på norsk. Å utvikle et matematisk språk med bruk av presise begreper er avgjørende for å lære matematikk. Elevene viser denne kompetansen ved å bruke riktige begreper i riktige sammenhenger og ved å utnytte disse sammenhengene der det er relevant. Samtaler, formulering av spørsmål, diskusjon, argumentasjon og refleksjon mellom elever og mellom elever og lærer bidrar til dybdelæring. Elevene må også argumentere for at egne løsninger og fremgangsmåter er holdbare. Ved å lytte til medelevers resonnementer kan elevene oppnå ny innsikt.
Utviklingen går fra å forklare en tankegang og lytte til andres ideer for å forstå til å diskutere matematiske framgangsmåter og argumentere for et matematisk resonnement. Elevenes utvikling av muntlige resonnementer og forklaringer av tankegang er viktig for dybdelæring i matematikk.
Å kunne lese
Å lese i matematikkfaget innebærer at elevene må tolke og identifisere matematiske problemer i tekster der det matematiske innholdet uttrykkes på varierte måter. Tekstene kan inneholde ulike uttrykksformer som vil være gjenstand for tolkning, for eksempel symboler, figurer, tegninger, grafiske framstillinger,
tabeller og diagrammer. Å lese i matematikkfaget innebærer også å kunne tolke en geometrisk figur eller et diagram uten at det nødvendigvis inngår i en skriftlig tekst. Elevene må forstå sammenhengen mellom de ulike uttrykksformene. Elevene må lære hvordan de trekker ut informasjon fra en multimodal tekst, lete etter mønstre og oppdage sammenhenger i innholdet. Å kunne lese i matematikk innebærer også å følge og vurdere et verbalspråklig, matematisk resonnement og avgjøre om løsningen er gyldig.
Utviklingen går fra å forstå enkle matematiske representasjoner til å se sammenhenger i stadig mer komplekse og abstrakte sammensatte matematiske tekster og bruke innholdet til å utvikle egne strategier og fremgangsmåter. Det er derfor viktig at elevene møter gode modelltekster på sitt nivå i undervisningen.
Å kunne regne
Å regne i matematikkfaget innebærer å bruke symbolspråk, matematiske begreper, fremgangsmåter og varierte strategier i problemløsning og utforsking som tar utgangspunkt både i praktiske, dagligdagse situasjoner og i matematiske problemer. Et viktig element er å vurdere om løsningen er logisk og hensiktsmessig.
Utvikling av å regne i matematikk går fra grunnleggende tallforståelse og det å kjenne igjen og løse problemer ut fra enkle situasjoner, til å analysere og løse et spekter av komplekse problemer med et variert utvalg av strategier og metoder. Videre innebærer det i økende grad å bruke ulike hjelpemidler i beregninger, modellering og kommunikasjon.
Matematikkfaget har et særskilt ansvar for denne grunnleggende ferdigheten.
Å kunne skrive
Å skrive i matematikkfaget innebærer at elevene kan illustrere og systematisere opplysninger ved bruk av ulike uttrykksformer. Dette kan være symboler, figurer, tegninger, grafiske framstillinger, tabeller og diagrammer som hjelper elevene til å utvikle varierte strategier og fremgangsmåter for å uttrykke sine løsninger. Skriving i matematikk er både et redskap for å utvikle egne tanker og egen læring, og for å presentere tankegang og resonnementer på en forståelig måte i kommunikasjon med andre.
Utviklingen går fra å skrive enkle matematiske representasjoner og forklaringer til stadig mer komplekse resonnementer for å løse problemer og begrunne disse.